awal muharram 1430 H

1st Muharram 1430H atau dikenali “Maal Hijrah”. Gambar diatas menunjukkan semangat baru yang kental ingin bermula. Jadi, Selamat Tahun Baru kepada semua kaum muslimin. Happy Islamic New Year! Semoga Tahun baru ini kita semua mendapat lebih kerberkatan dan dilimpahi rezeki-rezeki yang halal dari illahi serta mendapat kejayaan yang cemerlang pada tahun ini. Amin.


Pengertian Awal MuharramHari

Awal Muharram atau Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia dan merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.


Di bawah terdapat doa Akhir dan awal tahun:-

Doa Akhir Tahun ini dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:
“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakanaku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”Dan Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkandua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH1430H

perkahwinan member serumah

kenderaan yg mmbawa aku ke rumah pengantin di kuala kangsar,perok

selamat pengantin baru,kawen juga kau ekk w/pun umor kau dh 32 tahun
dan pasangan nyer baru 25 taun... ni kan dinama kan jodoh
arah ke rumah pengantin
sebelum sampai di rumah pengantin jem gila selepas tol. rombongan mak cik kiah bila lak turn aku ek..sungai kuala ,tmpt yg paling femes di kuala kangsar.sebelum balik ke kuala lumpur,singah kejap ke kedai kraftangan labu dan pasu bunga di perak pe nama tempat lupa lak....

labu bentok bola...kalau buat hadiah toudement futsal ok juga ni... lawa2 kan,aku syor kan kalau pergi ke perak,jangan lupa singah kedai labu dan pasu.pasti berbaloi belanje..

awek awek ni kata nyer belajar di kraftangan malaysia..lawa kan dia..bukan pasu yg dia ukur tu awek tu kikikikikikiki
.............................................................................................................................................................>>
so kepada mmber aku tu,selamat pengantin baru.dan pada mmber2 aku yg x kawen macam aku ni.bila lagi nak kawen...x kan omur 30 baru nak cari calon kot. :))